Nagrody im. Władysława Orkana 2018

„Małe ojczyzny w ojczyźnie wielkiej. Polski ruch regionalny w stuleciu odzyskania niepodległości” – to hasło XI Kongresu Stowarzyszeń Regionalnych, który w dniach 23 – 25 września 2018 roku odbył się w Legnicy na Dolnym Śląsku. Podczas kongresu, odbyła się uroczystość wręczenia Nagród im. Władysława Orkana.

Wydarzenia zostały objęte Patronatem Honorowym:

Patronat Narodowy

Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej

Andrzeja Dudy

w Stulecie Odzyskania Niepodległości

Patronat Honorowy

Piotr Gliński

Wicepremier

Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Jarosław Gowin

Wicepremier

Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Cezary Przybylski

Marszałek Województwa Dolnośląskiego

Nagrodę otrzymali:

Ogólnopolski Ruch Stowarzyszeń Regionalnych Rzeczypospolitej Polskiej – za całokształt działań na rzecz propagowania regionalizmu.

Stanisław Kowalski – za szlachetną działalność na rzecz młodzieży i osób z niepełnosprawnościami z ubogich rodzin, w regionie i na rzecz regionu.

dr hab. prof. UWM Izabela Lewandowska – za działalność na rzecz gwary warmińskiej.

dr Janusz Gmitruk – za całokształt pracy naukowej na rzecz upowszechniania historii polskiego ruchu ludowego.

Henryk Kozubski –  za całokształt działalności artystycznej na rzecz regionalizmu.

Teresa Paździor – za troskę o wartości sakralne i religijne w kulturze regionalnej.

Misją Nagrody im. Władysława Orkana jest idea integracji środowisk intelektualnych ze wsi i małych ośrodków społecznych oraz gospodarczych naszego kraju, kultywowanie wartości tworzonych poza opłotkami stolic, ułatwianie startu ludzi aktywnie tworzących Polskę regionalną i lokalną, przypominanie tradycji polskiej wsi, propagowanie strategii zrównoważonego rozwoju wszystkich obywateli i przeciwdziałaniu wszelkim wykluczeniom: szczególnie intelektualnym, ekonomicznym i gospodarczym.

Ma ona charakter artystyczny. Łączy w swej idei promocję sztuki i talentu, tzn. może być przyznawana artystom i twórcom różnych dziedzin kultury i sztuki ze szczególną preferencją dla przedstawicieli Polski regionalnej i lokalnej.

Nagroda nawiązuje do ideałów i etosu swojego Patrona, współtwórcy regionalizmu polskiego, wybitnego pisarza polskiego nurtu wiejskiego, który w swych dziełach brał w obronę ludzi biednych, poniżonych, wyzyskanych, pokrzywdzonych przez los i dążących do zrównania warunków życia wsi i miasta. Dlatego Nagroda może mieć też wymiar socjalny, tzn. może służyć wsparciem i pomocą pisarzom, plastykom, muzykom, organizatorom życia kulturalnego którzy znaleźli się w trudnej sytuacji życiowej i potrzebują wyciągniętej dłoni przyjaciół.